SSL certificaat, wat moet ik ermee en is het nodig?

We komen nog regelmatig websites tegen waar nog geen groen slotje zichtbaar is naast de adressenbalk van je browser. Dit betekend dat een SSL certificaat ontbreekt, zonde want je website wordt gezien als onveilig. In deze blog lees je alles over SSL, wat is het en waarom dit zo belangrijk is.

Wat is SSL?

SSL staat letterlijk voor Secure Sockets Layer wat inhoud dat de informatie tussen een server van en naar je website wordt versleuteld door een beveiligde laag. Het zorgt ervoor dat de bezoeker door middel van een veilige verbinding  gebruik kan maken van je website. Je herkent een website met een SSL certificaat aan het groene slotje, links van de adressen balk.

Waarom heb je een SSL certificaat nodig?

Geef je op je website de mogelijkheid om een naam, telefoonnummer of adres achter te laten dan is het verstandig om een SSL certificaat aan te schaffen. Het is op dit moment nog niet verplicht maar het Collega Bescherming Persoonsgegevens adviseert dit wel. In de toekomst kunnen er boetes aan verbonden worden. Er zijn nog meer redenen, waarom je een certificaat nodig:

  1. Een veilige website wekt vertrouwen;
  2. Zoekmachines geven je website een hogere ranking (SEO);
  3. Je website wordt er sneller van;

Op dit moment krijgt de bezoeker van je website een melding op het moment dat deze niet als veilig wordt geacht. Dit kan afschrikken wat uiteindelijk kan zorgen voor minder conversies.

Hoe kom ik aan een SSL certificaat?

De meeste hostingproviders bieden tegenwoordig SSL certificaten aan. Het kan zijn dat je er voor moet betalen maar steeds vaker bieden hostingproviders het aan binnen het complete hostingpakket.

Je hebt achterhaald wat voor jouw van toepassing is maar nu is de vraag; welk type certificaat heb ik nu nodig? Er zijn een aantal soorten certificaten verkrijgbaar waarbij er verschillen zitten in de hoeveelheid  gevalideerde informatie. Hoe meer informatie er gevalideerd wordt, hoe meer vertrouwen de bezoeker zal krijgen.

  • Domein SSL: Hierbij wordt het domein gevalideerd. Het groene slotje wordt zichtbaar en in sommige gevallen is dit certificaat kosteloos te verkrijgen bij je hostingpartij.
  • Organisatie SSL; Hierbij wordt naast het domein ook het bedrijf gevalideerd. Zodra je op het groene slotje klikt komen de bedrijfsgegevens tevoorschijn, iets wat nog meer vertrouwen kan wekken bij de bezoeker.
  • Uitgebreide validatie SSL; in dit geval wordt ook weer het domein en het bedrijf gevalideerd. Het grote voordeel van dit type SSL is dat er naast het groene slotje nu ook de naam van je bedrijf wordt getoond, iets wat voor nog meer vertrouwen zorgt.

Conclusie – Is het nodig?

Uit bovenstaande uitleg kan de conclusie getrokken worden dat een SSL certificaat anno 2018 zeker nodig is. De grote zoekmachines zoals Google hecht veel waarde aan veilige websites en potentiele klanten hechten veel waarden aan een vertrouwde omgeving.

Wil je graag meer informatie ontvangen over een veilige website of wil je graag je website voorzien van een SSL certificaat? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!